Bij conflicten en scheidingen wordt nog al te vaak naar de rechter gestapt, die in een langdurig proces en vaak zonder garanties een onpartijdig oordeel moet vellen. Deze moeizame weg naar rechtspraak wordt elk jaar steeds ingewikkelder en duurder.
Waarom zou je geen beroep doen op een mediator? Dit is sneller, goedkoper en geen verliezers, en vooral zoals je beiden samen beslist.
Elk jaar maken steeds meer mensen succesvol gebruik van mediation.
Mediation is een interventie van een mediator (bemiddelaar) om twee of meer personen, partijen of groepen die een geschil hebben met elkaar in gesprek te brengen teneinde onderling tot een oplossing te komen.
Mediation (bemiddeling) is vooral nuttig als o.a.:
Het doel van mediation is niet een oplossing waar alle partijen 100% enthousiast over zijn, (dat zou wel mooi zijn, maar gebeurt in praktijk zelden); het doel is slechts een oplossing tot stand te laten komen waar beide partijen zich kunnen vinden en die in hun belangen op aanvaardbare wijze tegemoet komt. De mediator laat partijen aldus de gang maken van standpunten naar belangen en ondersteunt hen in de verbetering van hun communicatie.
Opkomst van mediation
Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is mediation als methode van conflictbemiddeling in Nederland en België in opkomst.
Daarvoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. In de eerste plaats is er een groeiend besef dat de traditionele juridische aanpak van conflicten ontoereikend is. Enerzijds omdat het juridische geschil veelal niet hetzelfde betreft als het onderliggende conflict.
Anderzijds omdat de juridische weg vaak tijdrovend, kostbaar en niet altijd voorspelbaar is, en veelal belastend is voor betrokkenen.
In de tweede plaats speelt een maatschappelijke verandering een rol: bij juridische procedures leggen partijen de uitkomst van hun geschil inn handen van een autoriteit, de rechter. Deze overgave aan een autoriteit past niet meer bij de hedendaagse - geëmancipeerde - positie van mensen.
De opkomst van mediation vloeit voort uit het inzicht dat het louter door een juridische bril bekijken van conflicten, die dan geschillen gaan heten, niet de beste manier is om conflicten op te lossen. Bij de opkomst van mediation is het ook van belang te onderkennen dat bij conflicten een combinatie van twee disciplines een rol speelt: de juridische en de sociaal psychologische mediation berusten op de toepassing van sociaal psychologische kennis, die vaak in een juridische context toegepast wordt.
Mediation is alleen mogelijk als aan de volgende punten voldaan wordt:
Denk hierbij aan o.a.:
Bij mediation bemiddelt een onafhankelijke derde (de mediator) tussen de partijen, die op inhoudsniveau eigen baas blijven in het conflict.
De mediator helpt de partijen om een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te vinden, door de (veelal verstoorde) communicatie tussen de partijen weer op gang te brengen en hen andere invalshoeken te bieden bij het zoeken naar die oplossing.
De partijen zijn ten principale zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat. Het bemiddelingsproces bestaat er gewoonlijk uit dat de mediator soms afwisselend, apart of met beide partijen praat (de casus) en/of als gespreksleider optreedt bij een gesprek tussen partijen.
De mediator zal onder andere:
Mediation kan snel tot resultaat leiden. 25% van de bemiddelingen zijn binnen vijf uur gesprekstijd afgerond en circa 35% tussen de vijf en de tien uur. Mediation leidt vaak maar niet altijd tot een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is. De bereidwilligheid tot samenwerking is doorslaggevend. De gang naar de rechter kan dan alsnog gemaakt worden.
Rol van de mediator
Essentieel is het vertrouwen en geheimhoudingsplicht. Dit betekent dat alles wat tijdens een bemiddelingsfase wordt besproken, niet naar buiten gebracht mag worden. Pas wanneer partijen een (schriftelijke) overeenkomst ondertekenen (de vaststellingsovereenkomst) is er sprake van een afspraak waaraan partijen zich moeten houden. De partijen moeten erop kunnen vertrouwen dat de mediator niet de ene of andere partij voortrekt.
De neutraliteit is de ruggengraat van het vak.
Een andere belangrijke rol is dat de mediator er op toe ziet dat er geen misbruik kan worden gemaakt van machtsongelijkheid.
Wanneer een van de partijen onmachtig is om op adequate wijze op te komen voor of haar (belangen) kan de mediator stoppen of partijen daarop wijzen. Ook wanneer partijen zich aanvullend moeten laten informeren alvorens akkoord te gaan met een voorstel, dan zal de mediator een partij daarop wijzen.
De mediation is een vrijwillig proces, de bemiddeling kan dus niet opgelegd worden. De mediation verloopt ook volledig vertrouwelijk.
Wat is het resultaat van mediation?
Door het maken van gedegen afspraken is het mogelijk de samenwerking te hervatten.
De mediator is neutraal en onpartijdig. alle partijen verplichten zich tot geheimhouding. Je kunt dus vrij praten over wat je dwars zit, zonder dat hier nare consequenties aan vast zitten en daardoor is er geen onnodig gezichtsverlies en schade aan derden.
Je bepaalt zelf of en zo ja, hoe en wanneer je de buitenwereld informeert over je samenwerkingsprobleem. Daarmee zijn er geen verliezers en
zijn partijen makkelijker bereid tot enige vorm van samenwerking.
relatie te beëindigen. Omdat alles aan de orde is geweest, ook de emotionele aspecten van het conflict, hebben partijen vaak geen behoefte meer om na afloop negatieve uitlatingen over elkaar te doen. zo neemt men respectvol afscheid van elkaar.
De mediator gaat ook uit van wissel- en samenwerking en van je eigen kracht.
Hij of zij is toekomst gericht en concreet, het zelf-oplossend vermogen van de mens vormt het centrale uitgangspunt.
Verschillende vormen van mediation in de Praktijk voor GGZ en Mediation
De mediator van Praktijk voor GGZ en Mediation is een veelzijdig opgeleide specialist en een ervaringsdeskundige.
Hieronder volgt een selectie van verschillende vormen van mediation die in de praktijk mogelijk zijn.
Denk hierbij aan mediation bij:
VOOR WIE- EN WELKE PROBLEMATIEK?
Iedereen die hulp nodig heeft kan dezelfde dag nog een afspraak maken met een van onze gespecialiseerde mediators, ongeacht zijn of haar financiële positie, nationaliteit en problematiek. Ook als je voorheen bij een andere specialist bent geweest.
Je hebt geen verwijsbrief van de huisarts nodig en er is geen wachtlijst.
In Praktijk voor GGZ en Mediation behandelen we onder Mediation een groot aantal problemen en vraagstukken.
Alles vernoemen zou onoverzichtelijk worden. Het gaat er vooral om problemen te voorkomen, zoveel mogelijk op te lossen of te verlichten en vragen te beantwoorden.
Enige voorbeelden van hulpverleningsvragen zijn: (zie ook bij verschillenden vormen van Mediation)
Mediation binnen onze praktijk is curatief (helend) van karakter, doel- en resultaatgericht, relatief kortdurend en daardoor kostenbesparend.
De cliënt bepaalt samen de mediator de te bereiken doelen en de efficiëntste weg er naar toe.