INLEIDING
Voor meer informatie bel 06-13476992 of stuur een e-mail (zie rubriek Contact)
UITGANGSPUNT
Een angststoornis is een psychische aandoening die zich kenmerkt door de aanwezigheid van een pathologische angst.
Angst is een gevoel dat optreedt bij dreigend gevaar. De emotie ontstaat als het welzijn van een persoon direct wordt bedreigd, maar ook als een persoon een situatie als bedreigend ervaart.
Angsten kunnen kortdurend zijn, maar ook langdurend, soms zelfs levenslang.
Als een angst geen reële grond heeft en de betrokken persoon er sociale problemen door ondervindt, is er spraken van een stoornis.
Sommige van deze aandoeningen worden fobie genoemd.
Angststoornissen zijn in de psychiatrie de meest voorkomende aandoeningen.
Over het algemeen komen angststoornissen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
De groep angststoornissen is als volgt ingedeeld:
Behandeling
Behandeling geschiedt voor twee stadia; de acute paniekaanval die veelal gepaard gaat met hyperventilatie, en de langdurige stress tussen paniek-aanvallen die veroorzaakt wordt door de angst om een paniekaanval te krijgen.
Ademhalingsoefeningen kunnen helpen tegen hyperventilatie, maar soms zijn andere middelen of technieken nodig.
Bij angststoornissen heeft de gedragstherapie zich bewezen.
Meestal bestaat er daarbij ook aandacht voor de irrationele gedachten die de cliënt heeft over zijn angst en wordt cognitieve gedragstherapie
toegepast.
INLEIDING
Voor mee informatie over tarieven, vergoedingen en afspraaklocaties et cetera, bel 06-13476992 of E-mail (zie rubriek: Praktijkinformatie/Contact)
UITGANGSPUNT
De paniekstoornis is een psychische aandoening die is ingedeeld bij de angststoornissen.
Vroeger werd deze aandoening verward met hyperventilatie.
Het belangrijkste kenmerk van de stoornis is het regelmatig optreden van paniekaanvallen. Paniek is gewoon een (levens-) gevaarlijke situatie,
maar in het geval van een paniekstoornis is de paniek pathologisch van aard en de mate van paniek staat niet in verhouding tot de omstandigheden.
Indien de paniek herhaaldelijk optreedt bij confrontatie met een (specifiek) object of een in een (specifieke) situatie, is er mogelijk sprake van een andere psychische aandoening, bijvoorbeeld PTSS of een fobie.
Paniek is een kortdurende, maar zeer sterke angstaanval die zowel lichamelijke als psychische gevolgen heeft. De persoon heeft tijdens een aanval een verhoogd hartritme, transpireert, heeft ademhalingsproblemen, kan misselijk of duizelig worden en heeft soms koude rillingen.
Psychische gevolgen zijn de angst om dood te gaan of de angst lichamelijk letsel op te lopen, een verdoofd gevoel en derealisatie of depersonalisatie.
In veel gevallen komt het voor dat de persoon ook een angst ontwikkelt om een paniekaanval te krijgen. Hij/zij zal in dit geval alle situaties mijden die dit risico met zich meedragen.
De volgende criteria zijn voor de "paniekstoornis" van toepassing:
1 - Aanhoudende zorg over nieuwe aanvallen
2- Zorg over implicaties of gevolgen van de aanval (bijvoorbeeld de macht over zichzelf verliezen, een hartaanval krijgen, gek worden).
3- Een duidelijke verandering in gedrag in relatie tot de aanvallen
Behandeling:
Voor paniekaanvallen is cognitieve gedragstherapie eerste keuze eventueel aangevuld met medicijnen om ernst en frequentie van de aanvallen te verminderen en alzo de therapie te ondersteunen.